Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Tην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου επισκέφθηκε χθες ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης. Ο Πρόεδρος και στελέχη της Ένωσης τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα των αγροτών της Λέσβου, ειδικότερα δε των ελαιοπαραγωγών που βρίσκονται σε δεινή θέση εξ’ αιτίας της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το εργοστάσιο των Παμφίλων όπου του ανεπτύχθη το μεγάλο πρόβλημα της πυρήνας, η οποία έχει ήδη συγκεντρωθεί και καταλαμβάνει όλο τον υπαίθριο χώρο του εργοστασίου. Τονίσθηκε δε ότι αν δεν υπάρξει η επεξεργασία της πριν την άνοιξη, με τις πρώτες ζέστες η κατάσταση θα είναι πολύ άσχημη.
Ο κ. Σηφουνάκης αφού ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέλυσε τις προτάσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Παπανδρέου για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των αγροτών και συγκεκριμένα:
• Την άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος 2 ετών. Συγχρόνως, αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί ν’ αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.
• Από τα 28 δις € που δίνονται στις τράπεζες, το ένας δις να διατεθεί στον αγροτικό τομέα.
• Το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.
• Την επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, Ενώσεων Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
• Την άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με την διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
• Με βάση τα στοιχεία της παραγωγής του 2007, την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης.
• Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων με βάση τα στοιχεία του 2007.
• Τη χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή
• Τη κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ).
• Την αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.